Frisian Sailing Company

Uw verblijf op de Dageraad

Personenzahl_Dageraad 
Afvaarthaven: Lemmer
Vaargebied: IJsselmeer, Waddenzee

Dageraad-1

Door de ruime afmetingen en de luxueuze uitstralingen is de Dageraad geschikt voor vele gelegenheden. Natuurlijk kunnen grotere schoolklassen en / of jeugdgroepen op het schip terecht, met 37 slaapplaatsen is er genoeg plek! Maar ook bedrijven voelen zich thuis aan boord. Of het nu gaat om een bedrijfspresentatie, teambuilding, vergadering, training, personeelsuitje of managementsessie, u heeft aan boord alle ruimte en mogelijkheden uw verblijf naar uw wensen vorm te geven.

Buiten jeugdgroepen en bedrijven voelen ook familie en vriendengroepen zich bij Alex en Jessica direct thuis. Gezellig een dagje of meerdere dagen aan boord verblijven, overdag actief zeilen op het IJsselmeer of de Waddenzee, en in de namiddag in één van de gezellige stadjes aanleggen.
En wilt u in het huwelijksbootje stappen: dan bent u aan boord van de Dageraad aan het goede adres!
 

Zeilen op de Dageraad

dageraad4

Vanuit haar thuishaven Lemmer zeilt de Dageraad voornamelijk op het IJsselmeer, het Markermeer en tijdens de langere tochten ook op de Waddenzee. De Friese binnenwateren zijn eveneens mogelijk, maar hiervoor kiest schipper Alex alleen als de groep de wens heeft in Friesland te varen of bij mindere weersomstandigheden.
Na een dag zeilen op het IJssel- of Markermeer zijn Enkhuizen, Medemblik, Hoorn, Urk of Stavoren mogelijke bestemmingen. Op de Waddenzee kan bij een geschikt getijde drooggevallen worden of aangelegd worden op Texel, Vlieland of Terschelling.

De Dageraad is tweemaster met ruim 700 m2 zeil, wat betekent dat de groep aan zal moeten pakken aan boord. Gezamenlijk zeilen hijsen en strijken, wenden en keren en de koers bepalen, samenwerken en duidelijke communicatie zijn daarbij cruciaal. Hierdoor ontstaat binnen de kortste tijd een groepsgevoel zonder hiërarchie.
Bekijk het vaargebied

De crew van de Dageraad

Schipper en eigenaar Alex was sinds zijn eerste kennismaking met het zeilen op de middelbare school  gefascineerd door traditionele zeilschepen. Eind jaren '90 kwam hij vanuit Duitsland naar Nederland en begon als matroos op een klipper. Sinds 2006 is hij schipper op de Dageraad en sinds 2014 is hij tevens eigenaar. Alex is een enthousiast zeiler, die de tuigage van de Dageraad hierop aangepast heeft. Aanpakken aan boord is dus zeker aan de orde. Behalve enthousiast zeiler is Alex een prima gastheer, die er alles aan zal doen het zijn gasten naar het zin te maken.
 

 

Indeling

Dageraad Plattegrond

De ruime en lichte salon benedendeks heeft vier grote tafels met rondom zitmogelijkheden. Door de donkere gelakte tafels heeft de salon een luxe uitstraling en is daardoor uitermate geschikt voor verschillende gelegenheden. Ook de bar met tapinstallatie bevindt zich in de salon.
De grote kombuis (scheepskeuken) bevindt zich achter de salon. Hier heeft u alle ruimte de maaltijden voor uw groep te bereiden. De kombuis voorzien van alle gemakken, zoals een groot horeca-gasfornuis met oven, een grote koelkast, een vriezer en een vaatwasmachine.

In totaal beschikt het schip over slaapgelegenheid voor 37 personen. Alle twaalf hutten zijn voorzien van een radiator voor de koudere dagen, een wastafel met warm en koud stromend water, een stopcontact en een leeslamp bij ieder bed.

Aan dek van dit zeilschip kunt u met een groep van minimaal 25 personen comfortabel zitten in de zithoek. U bent hier direct betrokken bij het reilen en zeilen aan dek. Schipper Alex heeft het schip zo getuigd dat bij vrijwel iedere wind de groep actief kan zeilen. Hem is er alles aan gelegen de gasten een uniek en ontspannen verblijf aan boord te laten beleven.
Faciliteiten Dageraad

Geschiedenis van de Dageraad

In 1910 werd bij de werf Van Duyvendijk in Lekkerkerk de kiel gelegd voor de tweemastklipper ‘Onderneming’. Met z’n 313 ton was de Onderneming het grootste zeilschip uit de Werkendamse vloot. Het schip werd in de beginjaren gebruikt voor het vervoer van suikerbieten, zand en grind in Zeeland en Zuid-Holland.
In 1928 werd er in het achterschip een motor gebouwd, het zeiltuig verwijderd en kwam er tevens een stuurhut op het achterdek. Het zand en grind werd vervangen door stukgoederen, het vaargebied werd uitgebreid naar de Rijn.
Na de WO II werd er een nieuwe roef en een nieuwe stuurhut geplaatst en werd het schip voorzien van electriciteit.

In 1967 werd het schip in Gorinchem tegen de kant gelegd en werd er niet meer mee gevaren. Tot het schip in 1970 gekocht werd en door de toenmalige eigenaar teruggebracht werd in de oorspronkelijke staat. Sinds die tijd vaart het schip onder de naam Dageraad. Vele vernieuwingen en moderniseringen hebben er voor gezorgd dat de Dageraad tegenwoordig een uiterst comfortabel schip is.
 

Voorzieningen
Gasten_Dageraad
Blank 1400 x 200
  • Tweemast klipper
  • 12 comfortabele hutten
  • 37 slaapplaatsen
  • Tot 60 gasten bij bedrijfsuitjes en events
  • Gezellige, ruime salon met bar

Vergelijkbare schepen

Beantra

Beantra

Tweemastklipper - Lemmer
40
28

Beantra

Tweemastklipper - Lemmer
40
28
Gaia

Gaia

Tweemastklipper - Lemmer
40
32

Gaia

Tweemastklipper - Lemmer
40
32
Vliegende Hollander

Vliegende Hollander

Tweemastklipper - Lemmer
60
34

Vliegende Hollander

Tweemastklipper - Lemmer
60
34
Elizabeth

Elizabeth

Driemastklipper - Lemmer
60
34

Elizabeth

Driemastklipper - Lemmer
60
34